بیماری از منظر روایات
بیماری از منظر روایات
از دیدگاه دینی، یکی از مهم ترین و با ارزش ترین نعمت هایی که خداوند به انسان داده است، سلامت است. اما در کنار این امر، بارها به صبر و تحمل در برابر بیماری هم اشاره شده؛ تا جایی که این صبر و تحمل را وسیله ای برای بخشش گناهان و نزدیکی به خدا دانسته اند. حتی در آیه ای از قرآن کریم آمده: «ما شما را به وسیله شرور (مصایب و بیماری ها) و خیرات و نعمت ها امتحان می کنیم.» در سوره بقره نیز پس از آنکه سختی ها و مصایب و مشکلات را به عنوان ابزارهای امتحان ذکر می کند، می فرماید: «و بشر الصابرین: بشارت بده به کسانی که در مقابل سختی ها و مشکلات شکیبایی و خویشتن داری نشان می دهند.»
این نوع نگاه باعث می شود نگرش مان نسبت به بیماری عوض شود و آن را حتی در حد یک نعمت بدانیم. در ادامه، تعدادی از روایات دینی را در این باره می خوانیم:
پیامبر اکرم(ص):
«گاه یک بیماری، گناهان را نابود می کند.»
پیامبر اکرم(ص):
«لحظه ها و ساعت هایی که مؤمن گرفتار همّ و غم ها است، ساعات کفاره گناهان اوست.»
پیامبر اکرم(ص):
«خداوند برای هر دردی درمانی قرار داده است.»
پیامبر اکرم(ص):
«اگر سه چیز در آدمیزاد نبود، هیچ چیز سر او را فرود نمی آورد: بیماری، تهی دستی و مرگ. اینها همه در انسان هست و با این حال، انسان همچنان گستاخ است.»
پیامبر اکرم(ص):
«انسان مومن، چون بیماری به وی برسد و خداوند، او را عافیت دهد، این بیماری، کفاره گناهانش شود و مایه اندرز برای آینده او.»
پیامبر اکرم(ص):
«بنده چون بیمار شود، خداوند به فرشتگان خویش چنین وحی کند: ای فرشتگانم! من بنده ام را به بندی از بند های خویش گرفتار ساخته ام. اینک اگر جانش را بستانم، او را می آمرزم و اگر او را عافیت بخشم، در حالی از بستر بر می خیزد که هیچ گناهی ندارد.»
پیامبر اکرم(ص):
«گاه به بنده خدا برخی از مصایب می رسد تا در حالی بر زمین گام بردارد که هیچ گناهی بر وی نیست.»
پیامبر اکرم(ص):
«ای علی! ناله مومن [به گاه بیماری] «سبحان الله» گفتن است، فریادش «لا اله الا الله» گفتن، خفتنش بر بستر، عبادت است و از پهلو به پهلو چرخیدنش، جهاد در راه خداست و اگر بهبود یابد، در حالی در میان مردم راه می رود که هیچ گناهی بر او نیست.»
پیامبر اکرم(ص):
«هنگامی که بنده خدا گناهش زیاد شود و اعمالی که آن را جبران کند نداشته باشد، خداوند او را گرفتار حزن و اندوه می کند تا کفارة گناهان او باشد.»
پیامبر اکرم(ص):
«هرکس از مؤمنان به بلایی گرفتار شود و شکیبایی خود را از دست ندهد، پاداش هزار شهید دارد.»
حضرت رسول (خطاب به سلمان):
«ای سلمان! اگر بیمار شوی، در بیماری ات سه فایده است: تو به یاد خدای تبارک و تعالی هستی؛ دعایت در این حال، مستجاب است؛ و بیماری، هیچ گناهی را در تو نمی گذارد، مگر این که آن را فرو می ریزد. خداوند تو را تا پایان مهلت ات از بیماری به سلامت بدارد.»
پیامبر اکرم(ص):
«انسان، گاه دارای مرتبه ای در پیشگاه خداوند است که با عمل خویش، بدان نمی رسد تا آن هنگام که به ابتلای در جسم خود، آزموده شود و به این واسطه، بدان مرتبت برسد.»
امام علی(ع):
«هان! یکی از گرفتاری ها، تهیدستی است. سخت تر از تهیدستی، بیماری تن است و سخت تر از بیماری تن، بیماری دل.»
امام سجاد(ع) (خطاب به بیماری که بهبود یافته بود):
«پاک شدن از گناهان، بر تو مبارک باد! خداوند، تو را یاد کرده است. او را یاد کن و حمد و سپاس گوی.»
امام باقر(ع):
«آن گاه که خداوند اراده کرده باشد بنده ای را که گناهی دارد، گرامی بدارد؛ وی را به بیماری گرفتار می سازد.»
کلمات کلیدی :